2013. már 11.

Jogállami keretek

írta: gkakuk
Jogállami keretek

(Ez szombaton, március 9.én jelent meg a Galamuson)  „Azt gondoljuk, hogy az erőszak, az agresszió, a törés-zúzás semmiképpen sem áll a jogállam szolgálatában, épp ellenkezőleg: mindez a jogállam sárba tiprása, az alkotmányosság semmibe vétele és a demokrácia tagadása”. ezt Kósa Lajos a Fidesz alelnöke mondta pénteken, pártjának tegnap blokád alá vont székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. Világos beszéd. Kicsit még Bajnai-gárdázott, aminél jobb és egyértelműbb

ingyenreklámról nem is álmodhatna Bajnai Gordon éppen megalakult pártja. Mindeközben a kormány média-ölebei, ez esetben az M1 híradója azon serénykedik, hogy bebizonyítson valamiféle intézményes vagy személyes kötődést a Fidesz székházát elfoglalók és Bajnai Gordon között.

Tegnap történt, ami történt. Lehet ezt így vagy úgy értelmezni. Vitatkozni arról, hogy

4k-fidesz-szekhaz-d00017F2446f32898cecc

mi az, ami belefér a civil ellenállásba a demokráciát, az alkotmányos alapelveket, a jogállamot semmibevevő kormányzat ellen. Meddig lehet csendben, lehajtott fejjel elviselni azt, ami ma Magyarországon történik? És nem csak mi látjuk ezt így.

A német, a dán a finn és a holland külügyminiszter levelet írt José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének. A levél szándéka szerint arra intik a magyar kormányt, hogy álljon el a hétfőre tervezett alkotmánymódosítástól, mert azzal még az EU-forrásokat is elveszítheti. „Európai projektünk hitelessége attól függ, megfelelünk-e a saját magunk által felállított mércének”, írják a miniszterek. Az európai politikusok levelükben a jogállamiságot, a demokráciát és az emberi jogokat nevezik az európai identitás alapjának, amelyek „habarcsként tartják össze országainkat”. A Guido Westerwelle, Frans Timmermans, Villy Sovndal és Erkki Tuomioja aláírását viselő dokumentum végső esetben az uniós források felfüggesztését is elképzelhetőnek tartja.

Ugyanazon a napon amikor ezt a levelet megírták, a Financial Times, a brit konzervatív napilap arról írt, hogy ha a kormány nem hagy fel az alkotmányos jogállam leépítésével, Magyarország Uniós szavazati jogának felfüggesztése is elképzelhető.

Majd minderre az Egyesült Államok külügyminisztériuma is kiadott egy közleményt, amelyben az Európa Tanács néhány napja az újabb alaptörvény módosítást elítélő nyilatkozatára hivatkozik. Az Egyesült Államok kormánya szerint a tervezett módosítások „veszélyeztethetik az intézményi függetlenség és a fékek és ellensúlyok alapelveit amelyek a demokratikus kormányzást fémjelzik,“ írja a nyilatkozat. Majd a következő bekezdésben, hogy félreértés ne essék, a diplomáciában igen szigorúnak számító szóhasználattal „sürgeti a magyar kormányt és Parlamentet, hogy fontolja meg a módosításokat“. Hadat még nem üzentek.

A baj az, hogy a jelenlegi hatalom fülének muzsika mindez. Itt a bizonyíték, hogy nemcsak a belső, de a külső ellenség is a nemzetre tör, és ilyenkor ugye nincs más, aki képes lenne megvédeni bennünket összmagyarokat a gyarmatosító kísérletektől, mint… Na ő. Mert nincs kétség összehangolt támadás indult ellenünk, ezt a vak is látja.

Hát ebben a kontextusban érdemes Kósa alelnök szavait értelmezni. Meg ha lehet, én csendesen hozzátenném azt, amit Szijjártó Péter mondott hétfőről keddre virradó éjszaka. Még 2006-ban. Tudják, azon a bizonyos éjszakán, amikor futballhuligánnak álcázott hazafiak felháborodásukban megostromolták a Magyar Televízió székházát, és gyorsan kifosztottak néhány Túró Rudi-automatát. Nos, ezen a bizonyos hétfőről keddre virradó éjszakán Szijjártó Péter, akkor még csak Fidesz-szóvivő, a párt verbális ökle, végigturnézta a magyar sajtót. A Hír TV stúdiójában fekete kapucnis tréningfelsőben ült a kamerák elé – gondolom, hogy ezzel az „otufittel“ is kifejezze szolidaritását a Túró Rudira és Fidesztre vágyó hazafiakkal –, és a következőket mondta: „Úgy tűnik, az embereken úrrá lett a végső kétségbeesés és csalódottság, amit az okoz, hogy a miniszterelnök lebukott, mert kiderült, hogy az elmúlt másfél évben hazudott az embereknek.” Majd kicsit később így folytatta: „Az utcán nem pártok emberei vannak, hanem kétségbeesett, csalódott emberek. A Fidesz szolidaritást vállal a tüntetőkkel.”

Közben lángolt a Szabadság tér, Budapest napokig csatatér volt. Olyan nagy volt a csalódás. Ehhez képest a tegnapi akció egy békés piknik volt, még akkor is, ha túlterjeszkedett a jogállam keretein.

Ja, hogy a jogállamot már lebontották… Akkor mégsem terjeszkedett túl. Nullával nem osztunk.

Szólj hozzá

politika Fidesz Magyarország Bajnai Gordon Financial Times székházfoglalás Guido Westerwelle Frans Timmermans Erkki Tuomioja