2013. jan 28.

Alapszabály

írta: gkakuk
Alapszabály

[caption id="attachment_966" align="alignleft" width="225"]Photocredit: Tóth&Tóth Photocredit: Tóth&Tóth[/caption]

Mert ugye minding csak a Gyurcsány. Ha van rajta sapka, ha nincs. És ebben a nagy fejfedő megfigyelésben fontos részleteket a magyar sajtó észre sem vesz. Jó, értem én. Az elmúlt hétvége bigsztorija az LMP oszlik nem oszlik, Schiffer vagy Jávor dilemmája volt.

Ehhez képest a Demokratikus Koalíció kongresszusa egy unalmas flottul megszervezett ötórai teázás volt. Még akkor is, ha a párt küldöttei elfogadtak egy hatvan oldalas dokumentumot, amely szombattól a párt programjának is lehet nevezni. Továbbá Gyurcsanyon már megint nem volt sapka. Vagy volt.

Egy fontos részlet úgy tűnik elkerülte a kollégák figyelmét. A DK kongreszusán volt egy beszéd, amely nem csak a magyar politikai beszédek alacsonyra tett lécét ugrotta magasan meg ez önmagában még nem lenne hír. De az utóbbi évek egyik legjobb politikai programadó szónoklata volt.

Vitányi Iván, a Demokratikus Koalíció örökös tiszteletbeli elnöke mondta ezt a beszédet. Hogy pontosan értse mindenki, mi az amiért balközép párt a DK. Hogy hol vannak azok a szociáldemokrata gyökerek, meg mit is jelent ma a modern baloldaliság. Hogy összeegyeztethető a piacgazdaság és a társadalmi szolidarítás. Hogy nem kell a társadalom egyharmadát otthagyni az út szélén.

A 88 éves veterán politikus mindezt világossá tette és közben azért szólt arról is, hogy polkolian nehéz lesz a jelenlegi rezsimet leváltani. És ami úgy tűnik elkerülte a Gyurcsány fixacióban szenvedő kollégák figyelmét Vitányi betolta a hétvége bon mot-ját, amikor az alkotmányról beszélt. Gyorsan rájött, hogy ez már nem is alkotmány. Kereste, de nem találta az alaptörvényt, alapszabály lett belőle. Gyorsan helyesbített: a centralis erőtér alapszabálya. Nehéz lenne vele vitatkozni.

Szólj hozzá

politika kongresszus demokratikus koalíció Gyurcsány Ferenc Magyarország Vitányi Iván