2013. feb 13.

Diákok, drukkerek

írta: gkakuk
Diákok, drukkerek

régi idők focijaTagadhatatlanul van annak valami kelet-európai bája, amikor az életvitelszerű labdarúgódrukker bemegy az egyetemre (ez esetben rögtön kettőre), és ott kifejti nézeteit bonyolult társadalmi, politikai problémákról. Önbizalomban nincs hiány, így szocializálódott ebben az országban, példakövetés van. Mi más? Ahol ugye a miniszterelnök is elsősorban focidrukker, és csak másodsorban miniszterelnök, ott a hétköznapi focidrukker érzi a bátorítást, és megy. Meg mondja.

Hogy mi lesz az ő négyéves fiával, ha nem épül meg a stadion? Hát hova megy ő akkor? Ezt mondják meg neki, de gyorsan! Az, hogy a négyéves fia egyszer talán egyetemre menne, ami meg nem lesz, az túlságosan távoli opció, így ezen a primer szinten meg sem jelenik. Meg a másik kolléga, aki kioszt egy előadóteremnyi okostojást, hogy az ingyen oktatás meg különben is, anyád!

Ez van. A focidrukker politikai tényező lett. Nem bátortalanítja el semmi. Viszonyát a valósággal szemben határozza meg, érzi, neki is meg kell szólalnia. Nem mondta senki, hogy ne tegye, így nem meglepő. Kell valamit mondani a hajrá, Loki, hajrá Fradin túl is.

Akkor is magabiztos volt, amikor ez a FIFA izé kiparancsolta őt a stadionból, mert mocskos zsidózott egy kicsit. Meglepő volt, mert mocskos itt mindenki, aki nem velük üvölt, csak ugye a zsidók keze messze elér. Az önreflexióba és annak mélyebb összefüggéseibe nem is érdemes belemenni.

A bundákról – amelyekben a magyar csapatok és játékosaik vastagon benne vannak, amiről a nemzetközi szaksajtó folyamatos ír, az Europol nyomoz – szó sincs. Hogy elcsalják, eladják a meccseket, ezáltal a megvett focisták a nemzetközi szervezett bűnözés részeivé válnak, hogy nem tudni már, melyik meccs eredménye valós, melyik hamis, hogy dőlnek meg az évekkel ezelőtt lejátszott mérkőzések eredményei… Ez is bunda volt meg ez is, ez is, ez is…

Mindeközben a miniszterelnök önfenntartó felsőoktatásról beszél, és bevezetné Európa legmagasabb tandíját. A labdarúgásba meg ömlik az adófizetői pénz. A TAO is az, ne próbáljuk elmaszatolni és magánpénznek nevezni. Lesz államilag finanszírozott Loki, Fradi meg giga Puskás Stadion. Néző nem lesz több, bunda sem kevesebb, de oda lehet majd menni, komótosan besétálni a kezdőkörbe, és büszkén körbenézni az üres lelátókon.

Közben, alig hallhatóan, épp csak átszivárogva a lelátókon, az utcán már szól a… Takarodj!

Szólj hozzá

vélemény politika felsőoktatás stadionépítés diáktüntetés