2012. dec 22.

Bizonytalanság a köbön

írta: gkakuk
Bizonytalanság a köbön

Nem sietnek a világ országai elismerni Koszovót, de ez is csak diplomácia

Bizonytalanság a köbön

szerző: Kakuk György
2008. augusztus 19. kedd

Koszovó nemzetközi elismerése lelassult. A mai napig 44 ENSZ-tagállam ismerte el a tartomány függetlenségét, messze alulmúlva a várakozásokat.

Miért veszekedtek az unió országának külügyminiszterei a szerb külügyminiszterrel egy repülőtér VIP-várójában? Kakuk György, a zóna békefenntartója arra is választ ad, hogy megérte-e vörös fejjel ordítozniuk egymással a diplomatáknak.

 

Jogi perpatvar – úgy tűnik, ez várható. Nemzetközi szinten. A szerb kormány már hónapokkal ezelőtt bejelentette: a hágai Nemzetközi Törvényszékhez fordul Koszovó egyoldalúan kinyilvánított függetlensége miatt. A keresetről még a Vojislav Kostunica vezette korábbi kormány döntött, rögtön az után, hogy februárban a nemzetközi felügyelet alatt álló tartomány kinyilvánította függetlenségét. Akkoriban kevés szó esett erről. A nemzetközi diplomácia, elsősorban az Európai Unió, úgy gondolhatta, hogy a szerbiai választások után egy „Nyugat-barát” szerb kormány visszavonulót fúj, és nem történik semmi.

Aztán jött a „Nyugat-barát” kormány Belgrádban, a Hágának beadandó keresetről azonban nem hajlandó lemondani. A kereset lehetősége pedig módfelett aggasztja az európai politikacsinálókat. Egy mostanában terjedő városi legenda szerint nem régen egy nemzetközi repülőtér VIP-várójában két vezető EU-s tagállam külügyminisztere vehemensen (így talán diplomatikusan leírható a gesztikulálásokkal kísért kiabálás) próbálta Vuk Jeremicet, Szerbia külügyminiszterét meggyőzni arról, hogy vonja vissza a keresetet. Sikertelenül.

Nem véletlen aggódnak. Koszovó nemzetközi elismerése lelassult. A mai napig 44 ENSZ-tagállam ismerte el a tartomány függetlenségét, ami messze elmarad a várakozásoktól, különösen annak ismeretében, hogy a fiatal szerb külügyminiszter az elmúlt hat hónapban mindent bevetett, hogy lelassítsa a folyamatot. Életet lehelt az el nem kötelezett országok mozgalmába, megszerezve a támogatásukat, arab vonalon is jól mozog, és érdekes, hogy még az Iszlám Konferencia országai is igen óvatosan közelítenek a kérdéshez. Negyvennégy elismerés a tervezett gyors és sima százhoz képest meglehetősen sovány eredmény, ha koszovói oldalról nézzük.

Mindeközben közeleg az ENSZ éves rendes közgyűlésének időpontja. A szerb diplomácia szeptember 16. és október 1. között, a közgyűlés előtt szeretné megvitatni a kérdést, egyebek mellett a hágai Nemzetközi Törvényszéknek beadandó kereset ügyét is. Egyszerű matematika: 193 tagállam, 44 elismerte, néhányan határozottan kijelentették, hogy az érintett felek közötti megállapodás nélkül nem hajlandók az üggyel érdemben foglalkozni, a tagállamok nagyobb része pedig várakozó álláspontra helyezkedett, ami azt jelenti, hogy a szerb diplomáciai offenzíva kiteljesedhet szeptemberben. Ha a nemzetközi bíróság érdemben foglalkozik az üggyel, akkor elakadhat az egyébként is lassan haladó nemzetközi elismerések folyamata. Az ENSZ-tagállamok, amelyek eddig nem ismerték el Koszovó függetlenségét, kivárják majd a bíróság döntését.

Az eljárás pedig évekig is eltarthat. Kimenetele kétséges. Az pedig csak egy újabb dupla csavar lehet az ügyben, ha végül a bíróság a nemzetközi joggal ellentétesnek nyilvánítja az egyoldalúan deklarált függetlenséget. Bizonytalanság a köbön. Érthető hát, hogy az Európai Unió azon országai, amelyek elismerték Koszovót mint független államot, idegesen tekintenek az ENSZ Közgyűlésének 63. ülésszaka elé, és megpróbálják a szerbeket rávenni, vonják vissza a keresetet. Ennek kicsi a valószínűsége. Marad az ideges várakozás. Lehet fogadásokat kötni.

 

Szólj hozzá