2012. dec 22.

Nyolc hónapig bírták igazságszolgáltatás nélkül

írta: gkakuk
Nyolc hónapig bírták igazságszolgáltatás nélkül

Az észak-mitrovicai bíróság a függetlenséggel zárt be, és most ENSZ-segítséggel nyitják meg

Nyolc hónapig bírták igazságszolgáltatás nélkül

szerző: Kakuk György
2008. szeptember 23. kedd

Februárban bezárt a mitrovicai bíróság, mert az albán dolgozókat nem engedték át a város szerbek lakta részén. Nyolc hónapig bírták igazságszolgáltatás nélkül, most újra megpróbálják, de korai lenne még ítéletet mondani.

A KFOR tegnap kivonult, az ENSZ rendőrsége pedig átvette az ellenőrzést. Az észak-mitroviKosovska Mitrovicacaibíróságról van szó,amelynek léte, ez esetben, na jó, ez idáig, időleges nem léte nem csak szimbolikus ügy volt. Pontosabban még most sem az.

A bíróság, az általa gyakorolt joghatóság a praktikus problémákon túl, amelyekről kicsit később szó lesz, nagy szimbolikus jelentőséggel bír. Mint minden, aminek a legkisebb köze is van a szuverenitáshoz. Hogy kinek vagy minek a szuverenitásához? Bárkinek és bárminek. Az egyoldalúan kikiáltott Koszovói Köztársaságéhoz, de ugyanúgy Szerbiáéhoz. Február 17. óta ezek a kérdések, éppen a kompromisszum hiánya miatt, csak élesedtek.

Az Észak-mitrovicai Körzeti Bíróság még februárban, rögtön a függetlenség kikiáltása után szűnt meg működni. Az addig az ENSZ joghatósága alatt működő bíróság szinte kizárólag albán nemzetiségű alkalmazottai nem tudtak eljutni a munkahelyükre, mert Mitrovica szerb részén kellett volna átkelnie annak a busznak, amely szállította őket. Ez pedig biztonsági okokból nem volt lehetséges. A szerbek világosan kijelentették, a bíróság megnyitását mindaddig megakadályozzák, amíg a Koszovói Köztársáság zászlaja alatt kíván működni.

Március közepén a szerb bírósági alkalmazottak behatoltak a szimbolikusnak tartott épületbe, és néhány napra elfoglalták. A dolognak a Koszovóban jelen lévő nemzetközi biztonsági erők elfuserált akciója vetett véget. A bevetésben egy ukrán nemzetiségű rendőr meghalt, több tucat rendőr, katona és helyi civil pedig megsebesült. A bíróság azonban újra birtokon belülre került. A KFOR egységei őrizték az kiürített irodákat.

Közben a helyi szerb igazságügyi dolgozók tárgyalásokat kezdeményeztek, hogy ők szívesen visszamennének, és újra rendeltetésszerűen megnyitnák a bíróságot. A megbeszélések hónapokig tartottak, de megegyezés született. ENSZ-zászló és -felügyelet alatt október 3-án újra kinyit a bíróság, egyelőre csak nemzetközi bírókkal és ügyészekkel. A helyi dolgozók későbbi időpontban térhetnek vissza

A dolog sürget. Aki Mitrovicában él, a mindennapokban érzi ezt. A bíróság hiánya már a közbiztonságot veszélyezteti. A rendőrség lassan, de biztosan képtelenné vált a rend fenntartására, mert a bíróság nélkül még közlekedési bírságot sem tud kiszabni. A bűnüldözés romjaiban hever.

A tervek szerint a bíróság az ENSZ BT 1244-es határozata által biztosított mandátum alapján működhet. Ez nagyon hivatalosan hangzik, de pontos. A joghatóságát a szerbek elismerik (eddig nem tették). Milica Malovic szerb igazságügy-miniszter állami érdeknek nevezte a bíróság megnyitását, a helyiek pedig – legalábbis most úgy tűnik – elfogadták ezt az érvelést. Nem fogják azonban kihagyni azt a ziccert, hogy a bíróság megnyitása után a Koszovói Köztársáság igazságügyi szerveit párhuzamos intézményeknek minősítsék. Legalábbis a politikai narratívában.

Az épület tatarozása tegnap elkezdődött. A KFOR azonnal átadta az ENSZ-rendőrségnek az épület őrzését. Sietve és boldogan. Nincs unalmasabb és lélekölőbb dolog, mint egy üres épületet körbevenni, és megvédeni. De mitől is?

A joghatóságról szóló viták meg majd akkor kezdődnek el, ha a bíróság már megnyílt. Ez újabb fejezet lesz a helyi politikai konfliktusok történetében. Mert ennek a történetnek itt még nincs vége.

Szólj hozzá