2013. jan 08.

Műfaji követelmények

írta: gkakuk
Műfaji követelmények

(Megjelent a galamus.hu oldalon 2013. január 6-án.)

popartcbb03d2bc87992e1a1474936eb9c826522e2f01a

Én Krúdy óta azt gondolom, hogy az író ember, a nagy írók különösen, pontosan tudják mi történik egy kuplerájban. Ha materiális kapcsolatban nem is, de spirituálisban mindenképpen állnak ezekkel az intézményekkel. Írni sem feltétlen kell erről, létezik valamiféle önmeghatározás az író-kupleráj vonalon.

Ezért lepett meg az Esterházy-ügy. Mert ügy lett ez, néhány óra alatt. Esterházy Péter (nagy író) cikkének még meg sem kellett jelennie, elég volt a web2-n virulensen terjedő ajánló, néhány mondat az írásból, amely szalagcímekké konvertálódott, sebesen hírül adva: „Cenzúrázták Esterházyt“, meg ilyenek.

Ez a része meg sem lepett. A hír igazából az lett volna: „Ma nem cenzúrázták Esterházyt a Magyar Rádióban“. Erre bizonyosan felkapom a fejemet és gyorsan utánanézek, hol történhetett a hanyagság. Esetleg kiderül, miféle változások indultak  el a közszolgálati rádióban. Mélyreható változások, olyanok például, hogy már nem is fogják, egészen biztosan nem fogják a másik nagy magyar írót „magyar származásúnak“ hívni, a nevét keresztnév-vezetéknév sorrendbe rakni, gondolom, az idegenszívűség nyomatékosítása végett. Nem mintha érdekelné ez azt a másik nagy magyar írót, pedig volt elnézéskérés meg hivatkozás erre meg arra, meg mittudomén. (Nem tűnt nagyon őszintének.) Bevágta ez a másik nagy magyar író már régen maga mögött a spájzajtót. Lehet őt már hívni bárminek, el nem ér hozzá ez a hívás, keresztnév vezetéknév.

Meg, ahogy most olvasom a teljes szöveget Esterházytól, hát azt a másik nagy magyar zenészt meg nem engedték be a Rádióba. Tévedésből persze, nem is gondoltam másra. Mert aztán meg beengedték. Persze állítólag elnézést is kértek tőle.

Ahogy most Esterházytól is. Hepiend! De ha másért nem, hát ezért az MTVA által az örökkévalóságba kilőtt közleményért megérte az egész purparlé.

„Az egyik hírportál – egyébként téves – állítása szerint a Kossuth Rádió cenzúrázta Eszterházy Péter író szavait,“ utasít vissza az MTVA közlemény rögtön az első bekezdésben. Ezt persze originálisan nem az „egyik hírportál“, hanem maga az író, akinek ugye „személyére meg munkásságára is tekintettel…“ van a közszolgálati média. A cenzúra szót ugyan le nem írta, de pontosan fogalmaz. Azért nagy magyar író ő.

Majd még egy gyors szövegelemzés is belefér ebbe a sebtében összerakott közleménybe. Idézik Esterházyt. A kivágott (cenzúrázott) részt, amiről most már mindenki tud, megsokszorozva a ratinget, mert ha nincs botrány, ugyan ki hallgatta volna ezt a műsort? De tényleg.

AZ MTVA barátkozó, pozitív hangon említi meg az írót, aki átcsúszik a közszolgálat szigorú vizsgáján. „…a Kossuth-díjas író szavai megfeleltek a műfaji követelményeknek…“

Na ne mán! Ezt írja az a mittudomén MTVA-s, aki néhány sorral feljebb odateszi magát és mélymagyarként leírja a következő mondatot: „melyben az érintett szerkesztő is meghallgatásra került“.

Hát valahogy így, Esterházy betévedt a kuplerájba. Kijőve onnan saját hangján közli, amit egyébként tudunk mindannyian, de azért jó tőle is hallani: „Na de kérem, itt basznak.“

 

Szólj hozzá

vélemény politika cenzúra Magyarország MTVA Esterházy Péter közszolgálati rádió Kakuk György