2013. jan 24.

A Colosseum esztétikája

írta: gkakuk
A Colosseum esztétikája

ColosseoRossz hírem van. AZ ORF dokumentumfilm, amelyet tegnap este a magyar közszolgálati televízió is bemutatott és azt követően egy harminc perces stúdióvitában szándékozott helyre tenni a látottakat nem a magyar közönségnek készült. Még akkor sem, ha mi, kik itt a limesen belül élünk még, mély meggyőződéssel hisszük és hirdetjük is, hogy kalapján a bokréta. Hacsak nem az ismert és létező univerzum közepe. Vagyunk. Lásd még szívcsakra, de arról a Pilisi Parkerdőgazdaság még egyértelmű választ nem adott, így ezt én már csak óvatosan és halkan teszem hozzá, mert bizonyosság deficit van ez ügyben.

A mérsékelt, egyébként ez a jelző további értelmezésre vár, konzervatív, úgyszintén, hetilap, mérsékelt konzervatív munkatársa a filmet követő beszélgetésben mindenféle esztétikai, meg újságíró szakmai síkokra terelgette a szót. Maga a nagy magyar róna jelent ott meg a stúdióban, mikor a mérsékelt konzervatív újságíró elemzett, ahol ugye „minden látszik de semmi sincs“ (Keresztury Tibor). A félmondatokba ágyazott Paul Lendvait érintő inszinuáció kísérletekre szót nem is érdemes vesztegetni.

Lehet, hogy esztétikailag, meg szakmailag ugye… ez a film. Mondom lehet. Hogy a szélsőjobbos taxis mint reprezentatív megszólaló. Hogy soványka. Valóban, a házmester, ha van még ilyen, mint valami korokon átívelő allegória tényleg jobb választás lett volna.

A helyzet az, hogy ehhez hasonló mozogóképes, hangos vagy írott riportok készülnek Magyarországról az utóbbi néhány évben. A külföldi médiumok saját közönségüknek próbálják bemutatni, elmondani mi történik itt az univerzum (a létező és ismert) közepén. És nincs olyan riport, amely arról szólna, hogy valóban: kalapján a bokréta. Olyan azonban van, mind ilyen, amely neonácikról, demokrácia deficitről, felszámolt jogállamról, fékek és ellensúlyok hiányáról, médiaszabadságról szólnak. Meglehet esztétikailag nem teljesen polírozottan, a mi teljesen überszakmai ízlésünknek nem megfelelő módon, de mind, egytől egyig erről szólnak.

És lehet egymás közt, itt belül a limesnek ezen az oldalán, arról beszélgetni, hogy összeesküvés. Meg sajnálni magunkat, akiket mindig csak ütnek. Ettől nem változik a tény: a Hadrianus fal túloldalán élők új-barbárokként néznek ránk.

És akkor még a Colosseum elsötétítése előttünk van. Nem. Nem már megint a zsidók. Nem Róma-alsó hitközsége csapja le a kapcsolót. A város polgármestere akciózik a Jobbik, ami ugye egy magyar parlamenti párt, antiszemitizmusa ellen. (Eredeti hír itt) És lehet ezen is esztétikai sorjákat keresni, csak nem érdemes. Elég nagy szégyen az, hogy ide jutottunk.

Szólj hozzá

szélsőjobb antiszemitizmus poltika Jobbik Magyarország Colosseum ORF