2013. jan 02.

Balsors

írta: gkakuk
Balsors

[caption id="attachment_743" align="alignleft" width="220"]i_love_you I LOVE YOU, angolul....[/caption]

Még 2009-ben volt New Yorkban, a Madison Square Gardenben egy U2 koncert. Az írek ide meghívtak a rockzene ikonikus figuráit. A Gimme shelter-t, természetesen Mick Jagger és Bono nyomta. Aztán jött az a pillanat, amit talán egyikük sem felejt el. A dal második felében Larry Mullen mögül lelépett az első sorba Fergie (Blackeyedpeas) és pillanatok alatt múltidőbe tette a két gigasztárt.

Még véletlenül sem hasonlítanám köztársasági elnökünket sem Bonohoz, sem Jaggerhez, bár Charles Bronsonhoz szokták, de valami ilyesmi történt vele is újévi beszéde közben. Miközben fejét kicsit hátracsapva mereven nézett a kamerába és mondta, csak mondta, nekünk adresszálva a szöveget, Weisz Fanni ellopta a showt elnökünktől. Ő volt az elnöki beszéd jeltolmácsa, tudják a siketeknek és nagyothallóknak. Így ők legalább tudtak figyelni arra, mit is mond az elnök. Mert akik sem nem siketek, sem a jelbeszéd olvasásban nem járatosak azok csak megbabonázva figyelték ezt a fiatal hölgyet, ahogy mutatta az elnöki üzenetet.

Az elnök üzenete alig ért véget az Economist meg máris közzétette azt a listát, amely annak a felmérésnek az eredményét tartalmazza, hogy hova a legjobb születni ezen a világon. Nem nagy meglepetés: az első helyen Svájc áll. Na, gazdagnak lenni természetesen egy fontos szempont, de nem minden. Ott van még az életminőségi index, amely egy szubjektív szemponton alapszik: milyen boldogok az emberek egy országban. Meg a bűnözési ráta, a közintézményekbe vetett bizalom. Összesen 11 ilyen szempont alapján állt össze ez a lista.

Magyaroszág ott van a 46. helyen, rögtön Venezuela után és Lettország előtt. A csehek a 28-ak, a lengyelek a 32. helyen állnak és még Szlovákiába is jobb születni mint ide vagy tíz hellyel ők is előttünk járnak.

Erről rögtön beugrott az a web2-n zajló üzenet, viszont üzenet orgia, ami az Olimpia idején cunamiként öntötte el a magyar közösségi oldalakat. Jöttek az egyszerű matek példák, meg kicsit komplikáltabb házi készítésű térképes grafikonok arról, hogy ki hány aranyat nyert. Regionális kontextus került itt elő, hogy akkor a szomszédos országok mennyit, mi meg összesen többet, meg ilyenek. Meg, hogy az osztrákok, na ők aztán semmit. És valóban. Semmit. Még egy becsületgólnak nevezhető bronzot sem. Mindeközben Bécs, egy másik felmérés szerint, már évek óta a világ legélhetőbb városa. Hány aranyat adnánk mi azért, hogy mondjuk Budapest ezen a listán legalább dobogós legyen?

Az elnöki beszédből megismert Weisz Fanninak van egy Youtube-ra feltett másik videója. A magyar himnusz egy zseniálisan újraértelmezett változata. (Igazából nem is értem miért nem ezt tolják a közszolgálatin éjfélkor?) Egy szál hegedű szól, Rúzsa Magdi énekel, a kórus meg néma. „Jelelnek“. Mutatják a szöveget. Lenyűgöző. Sokszor megnéztem. Az „Istent“ meg a „balsorsot“ ugyanúgy mutatják.

Szólj hozzá

himnusz újévi köszöntő jelnyelv Weisz Fanni Áder János Kakuk György