2013. már 09.

Kukában a múlt

írta: gkakuk
Kukában a múlt

ov1 89 fideszkong„Dokumentumok után kutatva elvitték a kukák tartalmát,“ írja Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatója a tagságnak írott körlevélben, amelyben értelmezi a Lendvay utcai székház elfoglalásának eseményeit.

Mert még ha az archívumot, ha van ilyen, dúlták volna fel a radikális fiatalok. De nem. A Fidesz 1989 októberében a Műegyetemen tartott kongresszusán elfogadott pártprogramját a kukákból guberálták ki. Oda került a Fidesz első választási programja - amellyel parlamenti mandátumot szereztek, 1990-ben a harmadik köztársaság első szabad választásán - ahova az való.

Az világos, hogy ez a program vállalhatatlan a mai Fidesz számára, hiszen ez egy demokratikus, nyugatos, jogállamot vizionáló pártprogram. Ugyanazt, vagy majdnem ugyanazt mondja ez a program, mint amit most azok mondanak akik, a 2010-ben a hatalomra került Fideszt kritizálják. Néhány helyen szó szerint ugyanazt mondják. Így ennek az 1989-ben keletkezett dokumentumnak helye nincs a Fidesz legendáriumban sem. A helye a kukában van.

Az csak egy banális véletlen, hogy most, amikor valaki, gondolom a pártigazgató, úgy rendelkezett, hogy kukába a megmaradt példányaival a 89-es programnak, akkor jöttek a fiatalok, akik közül sokan 1989-ben még nem is éltek, és kikukázták ezeket a füzeteket. Így nem csak ők, de mi mindahányan, akiknek emlékezete már kicsit megkopott, szembesülhettünk azzal, hogy volt 1989-ben egy fiatalokból álló radikálisan demokrata, radikálisan jogállam párti, radikálisan nyugatos párt, amit Fidesznek hívtak. A múltja ennek a pártnak most már nem csak szimbolikusan került a kukába.

Szólj hozzá

Hungary Viktor Orbán Hungary politics